ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Εξασφαλίζουμε την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας, προσέχουμε τη διατροφή μας και βουρτσίζουμε τακτικά την οδοντοστοιχία μας. 

  • Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκαλείται στα ούλα μας, με αποτέλεσμα το πρήξιμο και την αιμορραγία. Συχνά, παρατηρείται και κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα θεραπεύεται με οδοντιατρικό καθαρισμό. 

  • Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας που δεν καταπολεμήθηκε εγκαίρως. Είναι και αυτή φλεγμονή των ούλων, με τη διαφορά ότι επηρεάζει και το φατνιακό οστό, γνωστό και ως οστό της γνάθου. Για τη θεραπεία της χρησιμοποιούνται συντηρητικές ή και χειρουργικές ακόμα τεχνικές, ανάλογα με το βαθμό εξέλιξής της. Σε πρώτη φάση, ο οδοντίατρος προσπαθεί να απομακρύνει τη φλεγμονή, με ριζική απόξεση και αποτρύγωση. Παράλληλα, υποδεικνύει στον ασθενή να ακολουθήσει τους ορθούς κανόνες υγιεινής του στόματος. Εάν το στάδιο είναι προχωρημένο, τότε ο γιατρός σπεύδει να αντιμετωπίσει την πάθηση με τη βοήθεια μικροχειρουργικών επεμβάσεων. 

  • Η κακή υγεία του στόματος μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την καρδιά. Ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά τους, αφού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος τα μικρόβια  μπορούν να φτάσουν εκεί και να προκαλέσουν λοίμωξη. Συνήθως, τα μικρόβια οδηγούνται στη μιτροειδή βαλβίδα και προκαλούν ενδοκαρδίτιδα. 

  • Η υγεία της στοματικής κοιλότητας επηρεάζει και τις εγκύους. Έρευνες έδειξαν πως γυναίκες με περιοδοντίτιδα, που δεν αντιμετωπίστηκε πριν την ώρα του τοκετού, γέννησαν πρόωρα ή γέννησαν βρέφος με βάρος λιγότερο από τα φυσιολογικά όρια.